FM Radiostations

Radio Omega

De stichting Zera Metan heeft een evangelische radio omroep genaamd Radio Omega. Deze bestaat sinds 1988 en heeft een grote ontwikkeling doorgemaakt. Momenteel wordt er uitgezonden op de 97.9 MHz. In Argentinië luisteren mensen graag naar de lokale radio, Omega heeft dan ook veel luisteraars.

Daarbij zijn we de enige christelijke radio in Metan en omstreken. Het is een mooie manier om met de mensen in contact te komen en zonder kloppen het evangelie te kunnen brengen. Men hoeft alleen op 97.9 af te stemmen om christelijke muziek, programma’s en preken te ontvangen. Daarnaast is de radio online te beluisteren en experimenteren we momenteel op de sociale media, zoals facebook en youtube. Het is een effectieve manier van evangeliseren, doordat we een groot aantal mensen in één keer kunnen bereiken. Daarnaast heeft de radio een educatieve functie, zowel voor de luisteraars als de radiomakers.

Hoe het begon

Begin 2011 is begonnen met Radio Omega die 24 uur per dag
het evangelie uitzendt. In het begin alleen in Metan, later ook in
andere gebieden. Er is een project gaande om veel kleine
radiostations te plaatsen in gebieden waar het evangelie nog
geen vaste grond heeft gevonden.

Voordat ik Theologie ging studeren had ik al een studie Elektrotechniek afgerond. Dit is natuurlijk nooit te combineren, of toch wel.. in het Koninkrijk van God kunnen alle talenten gebruikt worden. Toen ik voor het eerst in Argentinië kwam viel mij op dat veel kerken een eigen radiostation hebben. Of hadden, want er is weinig kennis over het onderhouden van deze systemen. Soms hangt de antenne in een lange bamboestok en hangen de draden overal in de studio. De jaren daarop heb ik mij in radio’s verdiept en een radiozender van 30Watt uit Nederland meegenomen naar Metan: Radio Omega was herboren.

43 meter hoog

Ik herinner me een vriend uit Nederland die zei dat er in Nederland zeker niemand naar een lokale evangelische radiostation zou luisteren. In Argentinië is dat toch anders. Misschien ook omdat elk gebied zijn eigen lokale radio omroep heeft en iedereen deze hoort. Soms komen we in een winkeltje waar Radio Omega aanstaat, in de bus en natuurlijk bij mensen thuis. Zo herinner ik me dat er eens een man het land op ging om een einde aan zijn leven te maken en toen net een programma hoorde dat daarover ging. Hij bekeerde zijn leven en een jaar later heb ik hem gedoopt.

We wonen op de hoogste plek van Metan, zo’n 75 meter hoger dan het centrum. Daarom heb ik in mijn tuin de antennemast gebouwd van Radio Omega. Het is een mooie mast van 43 meter hoog geworden. Met deze flinke hoogte is het mogelijk om een veel groter gebied te bereiken met het evangelie.

Radio op 3775 meter hoogte


Maar de visie van Radio Omega gaat verder. Er zijn veel geïsoleerde dorpjes in Argentinië met vaak geen kerk of alleen maar een huisgemeente of zelfs dat niet. Daar willen we een radiostation neerzetten, die 24 uur per dag voorgeprogrammeerd uitzendt. Ik heb in de afgelopen jaren een prototype ontwikkeld. Het systeem werkt autonomisch, maar kan, als er internet beschikbaar is, ook op afstand bediend wordt en live programma’s van Radio Omega uitzenden.

Prototypes

Het hele systeem kost aan materiaal zo’n 200 euro. Ik kan er zo tientallen van gaan maken en nu we het personenbusje hebben ook plaatsen. Dit toen we in combinatie met een zendingsreis: tijdens een weekend waarin de zender en antenne geplaatst wordt, wordt door de anderen een evangelisatiecampagne gedaan in het dorpje.

Ook is er een radiosysteem ontwikkeld met een hoger vermogen. Dit is meer geschikt voor een hogere antenne en heeft veel meer bereik, maar is ook duurder om te maken.